Specialismen


Fysiotherapie

 

Wat is fysiotherapie en wat doen wij?

 

Wij richten ons met de behandeling op het bewegend functioneren van de mens. In principe kunnen alle stoornissen aan het bewegingsapparaat behandeld worden. Wij zijn een specialist in het bewegingsapparaat. Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten, waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. In het dagelijks leven wordt er soms veel van het lichaam gevraagd. Bewegen en belasten zonder pijn lijkt soms zo vanzelfsprekend. Niets is minder waar. Wij als fysiotherapeuten adviseren, begeleiden en/of behandelen bij stoornissen in houding en beweging.

 

Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten met daar rondom kapsel, spieren, pezen en banden. Ook als de aansturing van het bewegingsapparaat via het zenuwstelsel niet goed functioneert, kunnen wij dit behandelen.

 

Tijdens een eerste gesprek zullen wij u vragen stellen om achter de reden van uw klachten te komen. Aanvullend zullen wij een lichamelijk onderzoek doen en een fysiotherapeutische diagnose stellen


Oefentherapie

 voorziet u van oefeningen om uw gewrichten en spieren soepeler en sterker te maken, waardoor uw lichaam beter in balans komt.

We proberen deze oefeningen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij uw situatie, zodat u ze thuis en op uw werk ook kunt toepassen.

Ook de houding en werkhouding komen hierbij aan bod.

We kunnen met u bespreken aan welke voorwaarden uw werkplek en uw manier van werken moeten voldoen om uw lichaam zo evenwichtig mogelijk te belasten.

 

D.m.v. ontspanningsoefeningen

leert u om zich te ontspannen voor het slapen (ter bevordering van uw nachtrust) en op momenten overdag. Bovendien leert u door het regelmatig doen van ontspanningsoefeningen ook opkomende spanning eerder herkennen, waardoor u deze sneller kunt verminderen.

 

Massage:

Bij sommige blessures kan massage een nuttig hulpmiddel zijn.

Soms zijn spieren zo gespannen dat u ze met alleen oefeningen niet meer soepel kunt krijgen. Dan moet er een vicieuze cirkel van pijn en verkramping doorbroken worden. Door de massage doet uw lichaam opnieuw de ervaring op hoe het is om ontspannen te zijn, en daar kunt u later weer op teruggrijpen.

Haptonomie

 

Haptonomie gaat over contact en wat goed contact bijdraagt aan een zinvol (samen)leven.

Con-tact betekent letterlijk samen-voelen. Aanraken is de meest pure en directe vorm van contact. Als een mens goed – affectief- wordt aangeraakt, komt hij tot zichzelf en kan hij zich openen naar anderen en naar zijn leefwereld.

Haptonomie biedt de mogelijkheid om opnieuw kennis te maken met uw gevoelsleven en wat het lichaam‘vertelt’ over uzelf, over uw omgeving en over uw relaties met anderen. Door de drukte van het huidige leven neigen we ertoe voorbij te gaan aan wat ons lichaam ‘vertelt’ of laat voelen. Vaak negeren we ons gevoel omdat we geleerd hebben vooral naar ons verstand te luisteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot gevoelens van onvrede, verstoorde relaties en het ontstaan of verergeren van lichamelijke en psychische klachten. In het haptonomisch contact, waar de directe aanraking meestal een hoofdrol speelt, leert u te luisteren naar uzelf door serieus te nemen wat u voelt in dat contact.

 

 

Fysiotherapie op haptonomische basis

gaat in op de wisselwerking tussen de lichamelijke en gevoelsmatige processen die zich in uw lijf en uw leven afspelen.

Door middel van aanraking/contact, ervaringsoefeningen en gesprek helpen we u om zich bewust te worden van diverse invloeden op uw welbevinden.

Zo kunt u bijv. door hoge werkdruk of een onprettige werksfeer verkrampt zitten werken; of door niet-geuite emoties verkeerd gaan ademhalen of slecht slapen – en door gespannenheid of vermoeidheid wordt uw lichaam kwetsbaarder voor overbelasting en blessures.

 

 

Met deze inzichten kunt u vervolgens hinderende reactiepatronen herkennen en ervoor kiezen deze te vervangen door gezondere.

Deze behandelmethode is o.a. goed bruikbaar bij klachten waarbij spanning een rol speelt.

 

Ook bij pijnklachten kunt u met behulp van haptonomie worden geholpen om op het pijnlijk lichaamsdeel zodanig te reageren dat u het de beste gelegenheid geeft om zich te herstellen.

Manuele Therapie Mulligan

 

Manuele Therapie volgens Mulligan is een behandelwijze, die door de Nieuw-Zeelandse manueeltherapeut Brian Mulligan werd ontwikkeld rond 1990 en die een waardevolle aanvulling blijkt te zijn op de tot dan toe gangbare manueel therapeutische handgrepen.

 

De therapie volgens Mulligan gaat uit van "standsproblemen" of “sporingsproblemen”, die klachten geven in het bewegingsapparaat. Door de juiste weg weer te laten inslijpen met behulp van duw-, trek- of schuiftechnieken, al dan niet ondersteund door een tractieband, kan het gewricht weer zijn natuurlijke beweging terug krijgen.

 

Deze technieken blijken ook zeer succesvol bij al langer bestaande beperkingen in het gewricht. Normaal zou men verwachten, dat de bouw van het gewricht zich al lang aangepast heeft aan de kleinere bewegingsuitslag, maar de Mulligan-techniek geeft soms verbazingwekkende verbeteringen te zien. Klachten bij bijvoorbeeld arthrose ("slijtage") kunnen vaak sterk teruggebracht worden.

Gezien het enorme succes dat wij ervaren met deze methode (en deze methode is ook nog absoluut pijnvrij!), hebben wij dit als standaard ingevoerd in onze praktijk .